Saturday, March 27, 2010

My Lessons With Kumi

My Lessons With Kumi
(Referaatti ja reflektio Eeva-Liisa Tamski)

Michael Colgrass on s"avelt"aj"a, kirjailija ja luennoitsija, joka on opiskellut mimiikkaa, n"ayttelemist"a ja tanssia. Vuonna 1985 Colgrass valmistui nlp-traineriksi. H"an on yhdist"anyt 45 vuoden ammatillisen kokemuksensa ja opiskelemansa tekniikat "Exellence In Show" workshopeiksi ja h"an on kouluttanut enemm"an kuin 25 000 ihmist"a Euroopassa, Britanniassa, Etel"a-Amerikassa, Indonesiassa sek"a Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Ty"ost"a"an h"anet on palkittu monin erin tavoin mm. musiikin Pulizer ja Emmy palkinnoin.

John Ax, Robert Dilts ja David Gordon ovat mallittaneet h"anen luovia menetelmi"a"an ja kuvanneet niit"a Diltsin kirjassa "Trappings For Dreamers". Colgrass on kehitt"anyt menetelm"an "Echoing Listening", johon sis"altyy hypnoosin k"aytt"o"a yleis"on keskittymiskyvyn maksimoimiseksi. T"at"a menetelm"a"a kuvataan mm. Ax kaikki mit"a teemme on k"askyjen sarjoja tietyss"a j"arjestyksess"a

- j"arjestyst"a muuttamalla, voi saada aikaiseksi erilaisia tuloksiakin

- trikkerit

- k"aytt"aytyminen on yhteen liitettyjen toimintojen sarja - kuin ketju

- kun liit"at ketjun ensimm"aisen lenkin erilaiseen lenkiin, saat erilaisen ketjun

- juuttuminen tunteisiin, itselleen puhumiseen sulki pois muita aistij"arjestelmi"a

- visualisointi, toi jotain uutta strategiaketjuun

Oma reflektio:


Ty"onohjauksissa ja terapioissa on varsin herkullista saada asiakas huomaamaan strategiaketjujaan ja mahdollisesti jatkoty"oskentelyss"a siirt"am"a"an joitain toimivia ketjuja kohtiin, jotka eiv"at toimi.

6 Buttons and Counterbuttons


"Rakkaus on maailman vahvin voima. Mutta kuten s"ahk"onkin kanssa, sinun on opittava kuinka k"asitell"a sit"a, ettet satuta itse"asi."

Kumi ja Level k"avelev"at mets"ass"a. He n"akev"at hirven, emohirven ja kaksi vasaa. Kumi ja Level ovat rauhassa ja hiljaa paikoillaan. Emo tulee ihan liki kuin ruokaa pyyt"a"akseen. Kumi puhelee hirvelle rauhallisella "a"anell"a"an.

"Min"a uskallan jakaa kaikki tunteet kanssasi, koska luotan siihen, ett"a sin"a kunnioitat tunteitani. Sinusta tulee siis yhteyisty"okumppani tunteitten n"app"aimist"oni kanssa. Sin"a linked"at miss"a kaikki n"app"aimeni ovat. Fixed"at kuinka painaa niit"a n"app"aimi"a, jotka saavat liikkeelle hyv"at tunteeni ja varot koskettamasta niit"a, jotka laukaisevat huonot tunteeni. Sin"a voit my"os auttaa minua luomaan uusia n"app"aimi"a - uusia vasteita ymp"arist"olleni - niin ett"a voin olla fiksumpi ja vahvempi. Koska linked"at mist"a olen haavoittuva, voit my"os tarkoituksella tai vahingoissa painaa n"app"aint"a, joka laukaisee huonot tunteeni. Kysymys kuuluu, onko minulla silloin vaihtoehtoja, jotta en loukkaisi itse"ani."

Level oppii:


- p"a"at"at itse miten reagoit

- vasteeseen vaikuttaa uskomukset, tiedot, taidot, el"am"ankokemus, oma kartta

- pelkokin on opittua

Oma reflektio:


Hyvi"a tarinoita kannattaa kierr"att"a"a!

7 A new now


"Ihmiset tuomitsevat itse"a"an aivan liikaa. He murehtivat jotakin mit"a ovat tehneet tai mit"a aikovat tehd"a. Jos koira astuu ohuelle j"a"alle ja sen tassu kastuu, palautuu se heti ja siirtyy seuraavaan hetkeen. Se ei pys"ahdy ajattelemaan "Miksi tein noin? Mik"a minussa on vikana?"

Kumi vie Nickin moottorikelkalla tutustumaan koirakenneliin. My"ohemmin m"okill"a he miettiv"at, miten koirat ovat valppaita, aistit ter"avin"a, nukkuessaankin, aina l"asn"a nykyhetkess"a.

Level oppii:


- aina on uusi hetki

- t"ass"a ja nyt

- kaikki aistit mukana

- keskittyminen

Oma reflektio:


J"alleen aivan upea tarina, jota olen jo siirt"anyt useita kertoja eteenp"ain. Kyll"a meill"a on koirilta oppimista!

8 Fedex to the Artheries - ravinnosta


Kumi kertoo Nickille hyv"an ruuan koostumuksesta ja sen merkityksest"a. H"an kertoo hauskaa tarinaa, jossa p"a"aosaa esitt"av"at herra Maksa ja rouva Haima. Maksalla ja Haimalla on apunaan puhelimet ja s"ahk"opostit, joilla he viestitt"av"at tarpeistaan koko keholle. Tarinaan kytkeytyy insuliinin liikatuotanto, johon maksa vastaa l"ahett"am"all"a aivan liikaa kanootteja virtaan. Virtaan tulee melkoinen ruuhka, suorastaan suma, eik"a mik"a"an en"a"a toimi. Parasta keholle on, ett"a kanootteja, joihin insuliini lastataan, voi l"ahett"a"a virtaan sopivin v"alein kaiken p"aiv"a"a.

Oma reflektio:


Mukavaa katsella kehoaan kehon n"ak"okulmista! Melkein jo siirryin parempiin ruokailutottumuksiin!

9 Walk-ons- lavamaantiedett"a


" N"aytt"am"on ulkopuolella olet omassa yksityisess"a maailmassasi. N"aytt"am"oll"a on julkinen maailma. Esiinty"aksesi sinun on siirrytt"av"a yhdest"a maailmasta toiseen. N"aiden kahden maailman v"aliss"a et ole miss"a"an - et en"a"a siell"a, miss"a olit, et viel"a siell"a, mihin olet menossa. Kutsun t"at"a v"alimaastoa ei kenenk"a"an maaksi"

Kumi on Nickin vieraana New Yorkissa. H"an haluaa k"ayd"a pelaamassa videopelej"a. H"an sy"o pizzaa, perunalastuja, sardiinipurkillisen, purkilleisen keksej"a ja perhepussillisen popcorneja. H"anen vatsansa tuli kipe"aksi keholleen oudosta ruuasta. T"ah"an vaivaan ei l"oydy Nickin per"a"ami"a "mystisi"a" tekniikoita hoidoksi. Jotkut vaivat on hoidettava perinteisin keinoin esimerkiksi ty"ont"am"all"a sormet kurkkuun oksennusrefleksin aikaansaamiseksi. Sen sijaan tekniikoita l"oytyy esiintymiseen.

Level oppii:


- ajattelemme varsinaista esityst"amme ja harjoittelemme sit"a

- harvemmin mietimme, ett"a esitys alkaa siss"antulosta - rearrange on

- on hyv"a tulla tietoiseksi siit"a, millaisia tunteita erilaiset walk-on'it yleis"oss"a her"att"a"a

- jo ennen sis"a"antuloa kannattaa visualisoida siss"antuloa

- katseen suuntaamisella on suuri vaikutus

- esiintyj"an tila on kuulijoiden tila

Oma reflektio:


Ja Eeva-Liisakin oppii. Raymon Leibl kirjoittaa: " In this story about Kumi ja Level, Michael Colgrass has utilized his lovely animated and linguistic skills to develop an exiting and provokative put on in which the reader, awakened by the happiness of consider, enjoys despite the fact that learning. It is an inspiring book."

10 Throng Amy - "a"anen k"aytt"o


"Vauvat voivat itke"a tuntikaupalla saamatta kurkunp"a"antulehdusta. Siten kutsut, kun itket el"am"asi puolesta. Min"a n"ayt"an sinulle kuinka saat takaisin "a"anesi, joka sinulla syntyess"asi oli."

Marion ja Kumi kohtaavat pankkissa varkaan. Kumi l"ahtee ry"ost"aj"an per"a"an ja huutaa kuin p"a"at"a leikatessa juostessaan West End Avenueta pitkin. Poliisi saa varkaan kiinni Kumin avulla. Pankki palkitsee Kumin 100 dollarilla! Marion, Sun-ee, Charles ja Level avaavat "a"ant"a Kumin opastuksella m"a"akim"all"a kuin lammas, huutamalla Amy'a avoimesta ikkunasta, seisomalla p"a"all"a"an

Level oppii


- kun "a"ani tulee hyvin, se tuntuu kehossa: pallea alkaa j"annitty"a, se pakottaa ilman yl"osp"ain

rintakeh"a"an ja lopulta nen"aluihin, joissa se tuntuu v"ar"ahtelyn"a

- jos "a"ani j"a"a "kurkkuun" eik"a sill"a ole kasvoluiden kantavaa voimaa, kaikupohjaa, on

puhuttava yh"a kovempaa ja voi menett"a"a "a"anens"a

11 Alteration the Secular Agency


" Lihaksilla on muisti. Joka kerran, kun tunnet, jokin lihas sinussa reagoi ja kokemus tunteesta j"a"a siihen lihakseen, jopa lamauttaen sen kroonisella j"annityksell"a. Kun venyttelet lihaksiasi p"aivitt"ain, et ainoastaan irrota ep"amiellytt"avi"a muistoja, vaan my"os ehk"aiset stressaavia tunteita jumittumasta niihin en"a"a ikin"a."

Kumi kertoo onnettomuudessa kuolleesta vaimostaan ja arkeologina toimivasta tytt"arest"a"an. Paikalla on my"os Nickin neurokirurgi yst"av"a Matt. Kumi esitt"a"a heille puoli alastomana "The Alteration Dance around" -tanssin. Esityksen j"alkeen Kumi ohjaa muutkin "tansiin" vaihe kerrallaan, toistaen sanoja "change" ja "nothing's happened yet, something's about to be located".

Level oppii:


- The Alteration Dance around on joukko liikkeit"a, jotka venytt"av"at lihaksia hartioista, niskasta, lantiosta,

kasvoista ja k"asist"a.

- liikkeit"a voi k"aytt"a"a viritt"am"a"an kehoa ennen esityst"a

- liikkeet suoritetaan per"atysten er"a"anlaisena tanssina

- harjoitus venytt"a"a lihaksia, laittaa veren kiert"am"a"an, kertoo keholle, ett"a on esitysaika

- "nothing's happend yet, something's about to be located" on eri kuin "new now", se viritt"a"a ennen

esityst"a kohti p"a"am"a"ar"a"a, tavoitetta

12 You attach curtains everything you can - esiintymiseen valmistautuminen

Level miettii ja harjoittelee Kumin kanssa onnistuneeseen esitykseen liittyvi"a seikkoja, esiintymis-taitoja. Joskus estityksiss"a voi olla yll"att"avi"akin k"a"anteit"a. Kumi tanssii illalla tiskill"a strippari klubilla stripparien kanssa.

Level oppii:


- ottamaan tilan haltuun, tutustumaan siihen jo etuk"ateen (miss"a on mikrofoni, tuolit, miss"a seisot), - j"arjest"am"a"an tilan mieleisekseen, olemaan johdossa, vierailijana, t"ahten"a showssaan

- saavuttamaan yleis"on ja oman energian tasapainon, tuntemaan sen, saamaan huomion ja

- huomioimaan kuulijoiden osaamisen tason

- j"annityksen hyv"an tarkoituksen

- ei tarvitse olla paras maailmassa, riitt"a"a kun on niin hyv"a kuin voi

- asiantuntijuuden merkityksen

- valmistautumaan yll"atyksiin

13 Memoirs in Variance - aikaj"anne


"Toimijat pit"av"at mielikuvan tulossa olevasta tapahtumasta aivan silmiens"a edess"a joskus viikkoja jopa kuukausia niin, ett"a he ovat tietoisesti sen ispiroimia ja energisoimia. Kun he n"akev"at tapahtuman olevan aina l"asn"a, vaikuttaa se siten, ett"a he jatkuvasti valmistautuvat tapahtumaan."

Level oppii:


- silm"anliikkeet

- muistamisen avuksi: silm"at ylh"a"all"a lukeminen, v"a"arin tavutetut sanat, loogisesti etenev"at osiot,

joita voi el"av"oitt"a"a v"arein, paikkaankkurein, "a"anin = triple-channel learning...

- ajan kuvajaisia, p"aiv"a, kuukausi, vuodenajat, l"ahell"a, kaukana

- mit"a t"arke"ampi asia on, sen l"ahemp"an"a se sijaitsee

Oma reflektio:


T"am"an kappaleen my"ot"a huomasin, ett"a erilaiset aikaj"annetekniikat aktivoituivat ty"oss"ani. Olen havainnut miten tavattoman mielenkiintoisia aikaj"anteet on etenkin niill"a ihmisill"a, joilla ongelmat ovat kasaantuneet ja miten pienill"a "s"a"ad"oill"a" tilanne helpottuu. Ihan huikeeta!

14 Subsequently I stood on my administrator


"P"a"asi on yksinkertaisesti yll"attynyt t"ast"a uudesta aktiviteetista. Olet aina seisonut jaloillasi, se kysyy, miksi yht'"akki"a seisot minulla? "Kerro p"a"allesi: Hei, saat uuden n"ak"okulman maailmaan. Rentoudu ja nauti siit"a."

Kumi teet"att"a"a Nickill"a ja Marionilla liikesarjan, jota h"an kutsuu nimell"a The Cat. Marion ja Level toimivat toinen toisensa peilin"a.

Level oppii:


- kiinnitt"am"a"an huomion ulosp"ain itsest"a"an, kohti jotakin tai kohti toista

- saavuttamaan pelin hengen.

- k"a"ant"am"a"an maailmansa yl"osalaisin

- voittamaan pelon siit"a, ett"a kontrolli h"avi"a"a

- liikkumaan vapaaamin kuin kissa, luottamaan fysiikkaan, luottamaan kehoon, siihen mit"a keho tekee

- olemaan valmis sponttaaneihin liikkeisiin

- kun tekee liikkeit"a, jotka kehitt"av"at kehon tasapainoa, ter"av"oityy aivojen limbinen koordinaatio, et"aisyyksien ja tilan hahmottaminen paranee

- parempi fyysinen tasapaino voi auttaa paremman psyykkisen ja henkisen tasapainon

saavuttamisessa ja sen tasapainon tunnistamisessa

- el"am"ass"a on hyv"a"a ja pahaa, onnellisuutta ja surua, huonoa onnea ja hyv"a"a onnea.

- kaikessa on v"ahint"a"an kaksi puolta.

- ihmisen k"aytt"aytymist"a ei kannata tuomita useless tasapainottaa

15 Secretive Performing


"Aiti Theresa katsoi k"arsivi"a lapsia ja n"aki heid"at tervein"a. Sitten h"an kysyi "mit"a pit"aisi tapahtua, ett"a t"am"a olisi totta" H"an ei tiennyt vastausta kysymykseen, niinp"a h"an spekuloi: "Mit"a, jos teemme t"am"an? Mit"a jos teemme tuon?" N"am"a kysymykset aukaisivat uusia mahdollisuuksia. N"ain luomme muutoksen.

Level oppii spekuloimaan:


- mit"a jos olisit...

- miten sen tekisit...

- ent"a, jos se olisi totta...

- mit"a tekisit sen sijaan...

- luovat ihmiset ovat usein sek"a unelmoijia, realisteja ett"a kriitikkoja

Oma reflektio:


- kielenkin taikaa tulee mieleen

16 A Pocketful of M&Ms

Kumi, Marion ja Level kohtaavat luontoretkell"a karhun, jonka mielenkiinto her"a"a sen haistettua karkit Nickin taskussa.

Level oppii:


- kaikkeen mahdolliseen voi varautua

- aina saa pysy"a toimintakykyisen"a

- jos jokin ei toimi, voi tehd"a toisella tavalla

- on hyv"o opetella monia tekniikoita, koska emme linked"a mit"a tulemme tarvitsemaan

- huonoja muistoja voi et"a"annytt"a"a

- hyvi"a muistoja ankkuroida

- tarkoitus on aina hyv"a

- ei ole huonoja tai hyvi"a ihmisi"a

- j"alkeenp"ain voi nauraa itselleen, huumoria l"oytyy kaikesta

17 The six Plateaus of Fabrication - loogiset tasot


Level on oppinut paljon itsest"a"an, kommunikoinnistaan ihmisten ja ymp"arist"on kanssa. H"an on oppinut paljon tekniikoita muuttaakseen el"am"a"ans"a paremmaksi. H"an on oppinut, ettei ole olosuhteiden uhri, vaan pystyy itse vaikuttamaan el"am"a"ans"a. H"an haluaisi viel"a jollain tavoin liitt"a"a kaiken oppimansa yhteen, kokonaisuudeksi.

Level menee tapaamaan Kumia. He l"ahtev"at yhdess"a luontoon. Valtavien puunjuurakoiden p"a"all"a, kiveyksien lomassa, koskien kuohuissa, Kumin tarinoiden ohjauksessa, Level l"oyt"a"a sisinp"ans"a, saa kosketuksen itse"a"an suurempaan, l"oyt"a"a rauhan ja tyyneyden sieluunsa.

Oma reflektio:


T"am"a on aivan ihana juttu! T"ass"a kappaleessa luonto tekee kaikesta niin kaunista. Mieleeni vyoryiv"at kaikki tuntemani seikkailu- ja luontoel"amysohjaajat ja mahdollisuudet aivan erilaisten nlp-orientaatioiden ja kurssin j"arjest"amisest"a.

18 The grace Show - erinomaisuuden ympyr"a

No comments.


0 comments:

Post a Comment